Allmänt om fitness kalle  

Ta steget från gymmet till fitnesstävling

Gillar du att styrketräna och forma kroppen med hälsosam kost? Känner du att du skulle vilja ta din gymträning till nästa nivå? Då kan tävlingar i fitness vara något för dig. Idag handlar inte tävlingarna bara om bodybuilding utan grenar som bikini fitness passar dig som är ute efter att skulptera din kropp på bästa sätt.

Att tävla i fitness har många fördelar i och med att du bygger upp en stark kropp med jämnt fördelad muskelmassa. En av nackdelarna som många kvinnor upplever är dock att i och med att de blir av med fett på kroppen så minskar även brösten i storlek. Faktum är att många av de som tävlar inom fitness har valt att göra en bröstoperation för att få tillbaka sin gamla storlek på brösten. Om du är nyfiken på denna typ av operation så erbjuder Akademikliniken professionella behandlingar i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Träna inför fitnesstävling

Om du aldrig har tävlat inom fitness förut är det en bra idé att börja med bikini fitness. Denna gren kräver minst muskelmassa för kvinnor och har fokus på symmetri. Med symmetri menas proportionen mellan olika kroppsdelar, till exempel smal midja och breda axlar och rygg.

För att hela tiden få bättre träningsresultat är det några saker som är viktiga att tänka på. Först och främst behöver du vara fokuserad på träningen när du är på gymmet. Att prata med vänner, kolla mobilen och lyfta vikter på måfå kommer inte ge dig en vältränad fysik. För att få resultat gäller det att lyfta tungt och hela tiden öka intensiteten på träningspassen.

Träningen inför en fitnesstävling behöver också innehålla poseringsträning. Med andra ord behöver du lära dig hur du ska röra dig på scenen i rätt positioner. Studera andra tävlande eller ta hjälp av en coach om du är osäker på hur denna träning ska gå till.

Kost och vila viktig för muskelkontur

Det är inte bara hård träning som behövs utan du måste också våga vila efter hårda träningspass på gymmet. Under träningspasset bryts musklerna ner och det är under vilan som de byggs upp och blir starkare. Lägg in vilodagar och ägna dig då bara åt mer lågintensiva aktiviteter som lugna promenader eller liknande.

Även kosten spelar stor roll för om du kommer lyckas med att uppnå tävlingsform. Ett väl avvägt kostschema under både en uppbyggnadsfas och när det är dags att gå på diet inför tävlingen är viktigt för att få önskat resultat.

Veckorna innan tävlingen handlar det om att gå på diet och på så sätt få fram en tydlig muskelkontur på kroppen. Att gå på diet kan vara en utmaning men bra råvaror och mat som mättar bra gör det lättare. Det finns också många tips för att undvika sötsug som att till exempel dricka vatten före måltiden och att undvika snabba kolhydrater.