Allmänt om fitness ivadmin  

Fyra höjdartips för bättre träningsresultat

Oavsett om målet är att bränna fett, bygga muskler eller öka flåset, behövs bra sätt att träna på. För att få ut maximalt av gymtiden, räcker det inte att lufsa omkring mellan maskinerna. Här behövs fokus och lite struktur. Här kommer fyra bra tips för att öka effektiviteten.

Fokusera mer

Hör du till dem som går runt planlöst i gymmet och rycker lite i någon vajer där, lyfter ett par hantlar där. Då är det hög tid att skapa en struktur i träningen. Genom att dela upp olika muskelgrupper för olika dagar i veckan, riskerar du inte att överträna. Det finns flera olika sätt att göra detta på. Ett populärt upplägg även drag, tryck och ben. Då tränar du dragövningar, följt av tryckövningar följande dag och sedan beben den tredje dagen. Ett exempel kan vara rodd, bänkpress och benböj.

Öka intensiteten

Har du märkt att du sitter relativt mycket under ditt gymbesök? Kanske har du bara bytt ut soffan hemma mot bänken på gymmet. Det behövs vila mellan passen, men när man lägger mer tid på att sitta och titta på mobiltelefonen än att faktiskt träna, är man förmodligen fel ute. Bara de som lyfter riktigt tungt, eller försöker slå ett rekord, har nytta av att faktiskt vila ordentligt mellan passen. För de flesta lönar det sig att dra ned på vilotiden och låta svetten bryta fram i pannan. Du har ju faktiskt gått till gymmet för att träna inte sitta. Att dessutom välja övningar där man står och inte sitter end, kan vara en god idé för att få upp lite fart och fläkt på träningspasset.

Följ ett program minst två månader

Hör du till dem som påbörjar ett program bara för att följande vecka byta till ett annat, och sen ännu ett annat. Har du hittat ett program som du tror på, de det åtminstone åtta veckor. Att hoppa mellan olika program kan i sig faktiskt utgöra ett slags träningsprogram, men det ska vara medvetet valt i så fall.

Underskatta aldrig vilan

Många är det som tagit en paus från gymmandet för att resultaten uteblivit. Överraskande nog har de sedan kommit tillbaka starkare en någonsin bara efter en veckas uppehåll. Ja att inte träna, kan faktiskt vara bättre än att träna. I varje fall om man tränat för mycket. Detsamma gäller de som vill bränna fett. Att träna för hårt och äta för lite, kan mycket väl göra att vågen står stilla. Att dra ned på träningsmängden kan då vara en smart lösning. En muskelgrupp behöver mellan 48 -72 timmar v vila innan det är lönt att träna den igen. I varje fall när man lyfter vikter. Riktigt hårda pass bör inte utföras mer än en gång per vecka.