Allmänt om fitness kalle  

Hitta din träningsprofil

Har du svårt att veta vad det är för typ av träning eller sport som passar dig? Kanske har du redan testat på flera olika alternativ, utan att faktiskt riktigt fastna för något. Att hitta en sport som man verkligen är intresserad av och som passar ens temperament är inte alltid det lättaste, men genom att besvara några enkla frågor har du åtminstone kommit en bra bit på vägen

Under de senaste åren har allt fler människor börjat att fokusera på fitness och hälsa. Det är naturligtvis väldigt bra, eftersom det minskar risken för sjukdomar, gör att vi lever längre och att vi blir starkare och mer uthålliga i vardagen. Många väljer det klassiska gymmet eller testar på sporter som sedan länge är storfavoriter, t.ex. fotboll, tennis, ridning och simning, medan andra vill se vilka nya sporter som har kommit ut. Ett exempel på en sådan är padel. Padel är en sport som har blivit otroligt populär under det senaste året och som både vuxna och barn utövar. Vill du veta mer om sporten eller köpa högkvalitativ utrustning rekommenderar vi ett besök på https://padelnest.se/sv/ där du hittar allt du behöver för att komma igång.

Så hittar du sporten för dig

Vad är det då man ska tänka på när man ska välja sport och hur vet man vad som passar? Här nedan har vi listat några enkla frågor att besvara och som gör att du lättare kan hitta din fitnessprofil.

1. Vill du träna ensam eller i grupp?

Föredrar du att träna ensam eller vill du hellre träna tillsammans med andra människor? Fördelen med det förstnämnda är att du kan fokusera helt och hållet på träningen, men nackdelen är att det kan vara svårt att känna motivation. Att träna i grupp gör dig motiverad och kan bjuda in till nya bekantskaper, men det är inte en träningsform som passar alla, eftersom gruppövningar är vanligt förekommande.

2. Vilket tempo vill du satsa på?

Är det högintensiv träning som du är ute efter eller vill du ha en lugnare typ av motion? Kanske föredrar du klassisk balett framför svängande och fartfylld jazz eller så vill du ut på fotbollsplanen och få springa så mycket som benen bara bär. Fundera på vilket temperament som passar dig bäst och vilka förutsättningar just du har.

3. Vad blir du glad av?

Detta är kanske den absolut viktigaste frågan när du ska hitta en sport som du vill utöva. Om du inte känner dig glad och motiverad över att träna eller utöva sporten kommer det inte ta lång tid innan du har lagt den på hyllan. Ibland kan man behöva testa sig fram för att se vad man tycker är roligast och ibland vet man redan med sig. Det kan t.ex. vara så att du älskade att simma som barn och vill ta upp träningsformen igen eller att du spelade basket i gymnasiet och minns hur roligt du tyckte att det var. Intressen kan naturligtvis förändras med åren, så fundera på vad som får dig att dra på smilbanden.