Allmänt om fitness kalle  

Våga vila när du tränar hårt

Vilan är en viktig del av träningen. Det är nödvändigt för att du ska kunna uppnå det träningsresultat du vill. För många är det svårt att ta en vilodag och ligga i soffan men om du vilar regelbundet kommer du kunna ge mer när du väl tränar. På sommaren är det perfekt att lägga in lite extra vila. Ta varma sommardagar som tillfällen att verkligen låta kroppen återhämta sig. Lägg dig till rätta på en badmadrass eller i solstolen med en bra bok. Att guppa runt på vatten är väldigt avslappnande. Se till att beställa en bra badmadrass i tid.

Vila bygger upp kroppen

Varför vila är så viktigt är för att träningen bryter ner kroppen och genom att vila bygger du upp kroppen så att den blir ännu starkare och friskare. Om du inte vilar får du inte den där återuppbyggnaden som kommer göra dig bättre. När du ska vila och återhämta dig är det en bra idé att äta bra mat och dricka mycket vatten. Förse kroppen med både kolhydrater, proteiner och fett. Mat förhindrar nedbrytningen av dina muskler och immunförsvar. Träningen torkar ut kroppen så att dricka mycket vätska är viktigt för att inte bli helt uttorkad. Om du vill få bra resultat av din träning är det viktigt att alltid tänka på kosten.

Sov tillräckligt mycket varje natt

Att sova är väldigt bra för kroppen och återhämtningen. Hur mycket du behöver sova är väldigt individuellt men generellt brukar 7-8 timmar vara att föredra. Det bästa du kan göra är att pröva dig fram. Hur många vilodagar du behöver är också väldigt individuellt. Mycket beror på vad du tränar och vilket syfte du har med träningen. En person som inte är så van att träna kan behöva mer vila än en person som tränar mycket och har gjort det länge. Det är bra att vara uppmärksam på vad kroppen ger dig för signaler. Om du börjar få ont någonstans eller liknande kan det vara ett tecken på att du behöver vila lite extra. Kom ihåg att en vilodag inte behöver innebära att du är helt passiv. Du kan ta lugna återhämtande promenader eller utföra någon annan lågintensiv aktivitet. Var inte rädd för att vila, det kommer göra dig gott.