Allmänt om fitness kalle  

Kan träning ge bättre hårkvalitet?

Går det verkligen att träna sig till bättre hår? Man kan säga på sätt och vis, eftersom en sund och hälsosam livsstil även ger bättre hårkvalitet. I detta ingår självfallet även regelbunden träning. Dock får du vara försiktig eftersom träning också kan slita på håret. Eftersom du duschar ofta är det viktigt att du använder skonsamma produkter som inte sliter på håret.

Träning ökar blodcirkulationen

När du tränar ökar blodcirkulationen, vilket gör att du får en bättre blodtillförsel till ditt hår. Det ger i sin tur mer näring vilket kommer göra att håret växer snabbare. Dock finns det även många yttre faktorer som skadar håret och som är svåra att påverka. Om du till exempel simmar regelbundet i simhall kommer kloret att slita på håret. Duschar du ofta på grund av ökad träning bör du dessutom använda milda och naturliga produkter som är anpassade efter ditt hår.

Kan träning hjälpa mot håravfall?

Nu vet du att träning kan bidra till bättre hårkvalitet , men kan man även motverka håravfall med träning? Detta är tyvärr lite svårare. Håravfall är till större del genetiskt och har du väl börjat tappa hår är det svårt att vända trenden. Om det är något som du mår dåligt av bör du i så fall överväga att göra en hårtransplantation. Vänd dig till en duktig klinik som Nordic Hair klinik och rådfråga dem om det är möjligt. Efter ett sådant ingrepp bör du dock fortsätta träna och äta sunt för att ge dig själv de bästa förutsättningarna.

Kombinera kost och träning

För att du ska ge ditt hår de allra bästa förutsättningarna räcker det inte bara att träna regelbundet. Du måste även äta hälsosamt och få dig tillräckligt med mineraler och vitaminer dagligen. Om du upplever att din hårkvalitet har försämrats så det är viktigt att du får i dig mycket järn. Det hittar du bland annat i kött, fågel och gröna bladväxter. Det är också viktigt att du får i dig tillräckligt med proteiner, både eftersom du tränar mycket men också eftersom det är viktigt för håret. Om du äter en ensidig kost finns det alltså risk att du börjar tappa hår.

Hitta en träningsform du gillar

Om du ska få en bättre hårkvalitet och bli friskare överlag är det viktigt att du får in en bra rutin och tränar regelbundet. Därför är det A och O att du hittar en träningsform som du gillar. Då kommer du snabbt skapa en rutin som ger resultat. Det är bättre att du tränar mellan 20-30 minuter flera gånger i veckan än att du kör stenhårt 1 timme 1 gång i veckan. Prova på några olika typer av träning tills du hittar din grej.