Allmänt om fitness ivadmin  

Sätt nytt personbästa i gymmet

Att sätta ett nytt personbästa i gymmet står högst upp på mångas önskelistor. Det finns dock en del man bör tänka på för att lyckas.

Dagarna innan rekordförsöket

Sista veckan innan du tänkt försöka ta ett nytt personbästa i exempelvis bänkpress, bör du minska träningsmängden. Det gäller att ha fräscha muskler då det blir dags. Många har nog känt skillnaden mellan att gå till ett gym och träna efter tre dagars uppehåll, kontra att gå varje dag. Man känner sig förmodligen betydligt starkare och piggare.

Rätt förberedelser

Man bör ha någon som hjälper till och håller koll på stången då man kör bänkpress. Givetvis ska man alltid ha en säkerhetsanordning som tar emot stången om man inte orkar. Men att ha någon som kan lyfta av stången är extra viktigt då rekordförsöket står för dörren. Blir detta moment fel, kan rekordförsöket för dagen vara bortblåst. Man vill således inte slösa energi på att lyfta av stången fel. På samma sätt är det viktigt att uppvärmningen blir bra.

Hitta rätt rekord att flytta

Det kan vara sporrande och motiverande att ha ett rekord att sikta mot. Men vilket rekord är realistiskt? För nybörjare brukar ett bra rekord vara att ta sin egen vikt. Detta gäller förstås för män. För kvinnor kan 50% av vikten vara en bra start. Ett andra mål brukar vara 100 kg för män och sin egen kroppsvikt för kvinnor. Med ett par års träning brukar de flesta med rätt motivation kunna nå detta. Här kommer ett enkelt träningsschema för att förbättra sig i bänkpress.

  • Måndag: Vikt 70 – 80 % av max. 8 rep 3 set.
  • Fredag: 90 % av max. 3 rep x 3 set.