Allmänt om fitness ivadmin  

Kombinera styrketräning och konditionsträning

Alltför ofta väljer folk att antingen spendera alla träningstimmar i veckan i gymmet eller kanske i löpspåret. Sanningen är att det finns mycket att hämta, om man kan kombinera de två. Här kommer tipsen om hur man går till väga.

Hitta en bra balans

När man springer utsätter man i första hand benen för en extra belastning, därför kan det vara smart att planera gymträningen så att just benträningen får harmoni och balans. Ett sätt kan vara att träna ben följt av överkroppen följande dag. Därefter kan man alternera löpning med träning av överkroppen. Alternativt kan man springa med lägre intensitet de dagar som omger benträningen. Man vill undvika att överträna en muskelgrupp. Här kommer ett exempel på upplägg.

  • Måndag: Jogg eller cykling 30 min.
  • Tisdag: Benträning i gym
  • Onsdag: Jogg eller cykling 30 min.
  • Torsdag: Överkropps träning gymmet
  • Fredag: Löpning intervallträning
  • Lördag: Överkropps träning gymmet
  • Söndag: Löpning, långpass

Fördelar med att kombinera kondition och styrka

Det finns stora vinster med att kombinera styrka med konditionsträning och vice versa. Många menar att styrketräning kan agera skadeförebyggande för löpning. På samma sätt kan flåset bli betydligt bättre i gymmet, om man ägnar sig en del åt uthållighetsträning. Man bör se kroppen som en helhet och träna på ett sätt som gynnar hela systemet. Konditionsträning tränar hjärtat och syreupptagningsförmågan på ett annat sätt än traditionell styrketräning. Att lyfta tunga vikter tränar de specifika musklerna och stimulerar dem att växa sig större.

Ny tid, ny träning

I takt med att ny forskning kring träning har kunnat tas fram, har det påverkat vårat sätt att se på träning. Idag vet vi att det är bättra att blanda olika träningsformer än att specialisera sig på en enda. Detta är sant för de flesta fall. Det är enbart personer som tävlar på en hög nivå, som har nytta av att specialisera sig. De har helt enkelt inte tid att göra flera saker samtidigt. Vanliga motionärer bör dra nytta av fördelarna som en mer varierad träning ger. Dessutom kan det göra träningen roligare. För att ännu variera sig kan man byta ut de olika momenten efter årstid. Över ett år kan man byta mellan längdskidor, löpning cykling och simning. Styrketräning kan även utföras på olika utomhusgym när vädret tillåter.